BVL

Verkeersonderwijs.

De Heiberg heeft al jaren het BVL label. Dit bordje hangt naast de voordeur. Wat betekent dit?

BVL staat voor Brabants Verkeersveiligheids label. Met het Label aan de muur laat de school zien dat het ernst is met de verkeersveiligheid.

Kinderen vormen een kwetsbare groep in het verkeer. Jaarlijks zijn in Nederland honderden kinderen betrokken bij verkeersongevallen. Meer dan een hele schoolklas laat daarbij het leven. Kinderen moeten daarom leren veilig aan het verkeer deel te nemen.

Om verkeerseducatie op scholen te stimuleren en een hoge kwaliteit te waarborgen, is er een keurmerk in het leven geroepen. Het Label met het beeldmerk Seef de Zebra toont aan dat een school zich inzet voor verkeerseducatie en veiligheid rond de school.

Bij ons op school krijgen de kinderen verkeerseducatie en hebben wij ook projecten zoals fietsverlichting, groene voetstappen enz. Wij hebben een werkgroep verkeer en ook een verkeersouder. Zij volgen 3 keer per jaar de BVL bijeenkomsten. De werkgroep bestaat uit juf Yvonne , juf Marie-Claire en Ilona (ouder).

Niet alleen scholen en gemeenten zijn actief voor het Verkeersveiligheid Label. Kinderen, jongeren én ouders kunnen zelf ook bijdragen.

Elke ouder wilt dat zijn/haar kind zo veilig mogelijk over straat kan, zonder het risico te lopen op een verkeersongeval. U kunt ook zelf actie ondernemen om uw kinderen veilig deel te laten nemen aan het verkeer. Hoe?

• Jonge kinderen halen links en rechts nog gemakkelijk door elkaar. Ouders die met jonge kinderen gaan fietsen, kunnen het beste een lintje aan het stuur binden onder het motto: lintje is links.
  • Een oranje vlag op een kinderfiets maakt jonge verkeersdeelnemers beter zichtbaar, bijvoorbeeld als ze tussen de geparkeerde auto’s staan te wachten om over te steken.
  • Het is belangrijk dat een kind met de voeten bij de grond kan, het zadel van de fiets mag niet te hoog zijn. Bovendien moeten de remmen, lichten en de bel goed werken.
  • Om leerlingen uit groep acht voor te bereiden op de brugklas, kunnen ouders de route naar de nieuwe school het beste een paar keer samen fietsen om te kijken op welke kruispunten extra aandacht voor het verkeer noodzakelijk is. Het helpt om dat te doen op het tijdstip dat andere scholieren ook naar school fietsen, zodat de aanstormende brugklasser alvast weet hoe druk het dan is.
  • De juf kan honderd keer herhalen dat kinderen moeten stoppen voor een rood stoplicht, als ouders niet het goede voorbeeld geven, wordt zo’n regel waardeloos voor een kind.
  • Meer informatie staat op de site van Veilig Verkeer Nederland. Of ga voor informatie naar de site van de politie.