Hoofdluis in onze groep

 

 

Beste ouders/verzorgers,

Bij één of meer kinderen in onze klas is hoofdluis gevonden. De attente ouders hebben het meteen laten weten zodat alle andere ouders hun kind kunnen controleren. Dit is belangrijk omdat hoofdluis zich erg snel verspreidt. Controleer dus uw kind(eren) en uzelf nauwkeurig.

Constateert u luizen, begin dan meteen met behandelen en doe dat bij iedereen in het gezin. Meld het ook bij de leerkracht, vriendjes en vriendinnetjes en eventueel bij de kinderopvang, de sportclub, etc.

Ziet u geen luizen, controleer dan toch regelmatig, zeker in de komende weken.

Informatie over wat hoofdluis is, hoe u dit kunt controleren en dient te behandelen, staat verderop in deze brief. Als alle kinderen gecontroleerd en behandeld worden, zijn we de hoofdluis weer snel de baas! Volgende week zal er een extra hoofdluiscontrole zijn in de groep.

Met vriendelijke groet,

Marian van Dun, directeur

juf Corine en juf Caroline

 

 

Luis in je haar? Kammen maar!

Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo - vooral onder kinderen. Controleer dus vaak en grijp meteen in als u hoofdluis ontdekt. Kammen met een speciale fijntandige kam, zoals een luizenkam, is de beste aanpak.

Hoe krijg je hoofdluis?

Hoofdluis heeft niets te maken met wel of niet schoon zijn. Het kan iedereen overkomen. Luizen lopen via het haar over van hoofd naar hoofd. De hoofdluis zoekt graag een warm plekje op: achter de oren, in de nek of onder een pony bijvoorbeeld. Kinderen lopen de meeste kans hoofdluis te krijgen, omdat ze bij het spelen vaak letterlijk de hoofden bij elkaar houden.

Hoe herken je hoofdluis?

Hoofdluis veroorzaakt meestal jeuk, maar niet altijd. Het is aan te raden uw kind regelmatig op hoofdluis te (laten) controleren. Als u het haar met een speciale fijntandige kam doorkamt boven een vel wit papier, kunt u zien of er luizen uit vallen. Het zijn grijsblauwe of, nadat ze bloed opgezogen hebben, roodbruine beestjes van een paar millimeter groot. Hun eitjes, neten, zijn witte stipjes die op roos lijken. Alleen zit roos los terwijl neten juist aan het haar vastkleven.

Behandeling

Als u hoofdluis ontdekt, is het belangrijk om meteen te beginnen met een grondige aanpak. Want zolang er luizen of nog niet uitgekomen neten op het hoofd zitten, blijft hoofdluis besmettelijk. De behandeling bestaat uit bestrijden én herbesmetting voorkomen.

Bestrijding: kam gedurende 14 dagen het haar elke dag met een speciale fijntandige kam.

Dit uitkammen is het belangrijkst. Volg de volgende stappen:

Maak het haar door en door nat. Verdeel crèmespoeling door het haar en spoel dit nog niet uit

Bescherm de ogen met een washandje en kam dan eerst met een gewone kam de klitten weg.

Pak dan de speciale fijntandige kam en kam al het hoofdhaar, pluk voor pluk, vanaf de haarwortel. Begin bij het ene oor en pak na elke kambeweging een pluk in de richting van het andere oor. Vastgeplakte neten kunt u eventueel losweken door te deppen met azijn.

Veeg tijdens de kambeurt de kam regelmatig af aan een papieren servet of zakdoek.

Spoel de crèmespoeling uit.

Na gebruik de kam reinigen met water en zeep en de luizen en neten verwijderen.

Combineer het kammen eventueel met een antihoofdluismiddel en herhaal de gecombineerde behandeling na 7 dagen. Bij het kammen kunt u dan een speciale fijntandige kam gebruiken.

U kunt zich ook laten behandelen met de AirAllé. Dit apparaat doodt luizen en eitjes door uitdroging. De AirAllé wordt alleen door professionals gebruikt.

Antihoofdluismiddelen

Er bestaan shampoos en lotions tegen hoofdluis. In antihoofdluismiddelen zit dimeticon, malathion of permetrine als werkzame stof. Als u na de behandeling nog steeds hoofdluis aantreft, kies dan voor de tweede behandeling een product met een andere werkzame stof.

Overigens moet u tijdens de behandeling met antihoofdluismiddelen gedurende twee weken het haar dagelijks doorkammen met een speciale fijntandige kam, in combinatie met crèmespoeling.

Extra maatregelen? Nee!

Luizen verspreiden zich via haar-haarcontact. Extra maatregelen als het wassen van kleding, knuffels of beddengoed en stofzuigen zijn niet nodig.

De informatie in deze folder is gebaseerd op de richtlijn Hoofdluis van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Met vragen over het bestrijden van hoofdluis kunt u terecht bij uw regionale GGD, de drogist of de apotheek.